Versek , receptek

„A mosoly, melyet küldesz, visszatér hozzád."

A desszertek szerelmesei számára nem is kérdéses, hogy a többfogásos menüket valami fenségesen csábító édességnek kell megkoronáznia.


Királynők desszertje


Királynők desszertje

8 személyre:

600 ml tej
25 g vaj
225 g porcukor
1 narancs reszelt héja
4 tojás
75 g zsemlemorzsa
csipetnyi só
6 ek. narancslekvár



  1.  Vajazzuk ki egy kb. másfél literes felfújtformát
  2. A tejet, a vajat, 5dkg cukrot és a narancshéját melegítsük fel egy edénybe.
  3. A tojássárgájákat verjük fel egy tálban, majd állandó keverés közben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  4. Végül keverjük hozzá a zsemlemorzsát. A kész krémet öntsük az előkészített formába, s hagyjuk 15 percig állni.
  5. A krémet 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, míg be nem sűrűsödik.
  6. A tojásfehérjét sózzukmeg, és verjük keményre. Apránként adjuk hozzá a maradék cukrot.
  7. Kenjük a narancslekvárt a megsült masszára, majd halmozzuk rá egyenletesen a felvert tojáshabot.
  8. Meleg sütőben süssük még 20 percig a desszert, míg a tojáshab ropogós , aranybarna nem lesz.

Málnatornyocska

8 személyre:

175 g liszt
2 tk. sütőpor
100 g kis darabokra vágott vaj
75 g cukor
1 tojásságája
1 ek. rózsavíz
600 g enyhén felvert tejszín

Díszítéshez:

Porcukor
málna és friss mentalevelek 


  1. Vajazzunk ki 2 sütőlapot.
  2. A tésztához szitáljuk a lisztet és a sütőport egy tálba.
  3. A vajat morzsoljuk a lisztes keverékbe, míg a tésztánk darabos nem lesz.
  4. Keverjük hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a rózsvizet, s dagasszuk lágy tésztává. A cipót osszuk kétfelé.
  5. A két cipót nyújtsuk ki kb 20 cm átmérőjű körlappá, s tegyük az előkészített sütőlemezre, majd a széleit kissé hullámositsuk meg.
  6. 190°C-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig, míg enyhén meg nem pirulnak. Sütőrácsra borítva hagyjuk kihülni őket.
  7. A málnát keverjük a tejszínbe, majd a krémet kenjük az egyik lapra. borítsuk rá a másik lapot, majd szórjuk meg kevés porcukorral. Majd málnaszemekkel és mentalevelekkel díszítsük. 



Citromtorta

citromtorta

8 személyre:

tészta:
150 g liszt
25 g cukor
125 g apró darabokra vágott vaj
1 ek. víz

Töltelék:
150 g tejszín 
100 g cukor
4 tojás
3 citrom reszelt héja
180ml citromlé
porcukor a tetejére


  1. A tésztához tegyük egy tálba a lisztet és a cukrot. Morzsoljuk el benne a vajat.  Adjuk hozzá a vizet, és dolgozzuk lágy masszává. Csavarjuk folpackba, és fél órára tegyük hűvös helyre.
  2. Enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, s nyomkodjuk 24 cm átmérőjű tortaformába. Szurkáljuk meg villával az alját, s további 30 percig pihentessük hideg helyen.
  3. Tegyük a tásztára sütőpapírt és sütőbabot. 190°C-ra előmelegített sütőben 15 percig süssük elő a tésztát. Majd szedjük le róla a sütőpapírt és a sütőbabokat, s süssük így további 15 percig.
  4. A töltelékhez keverjük ki a tejszínt, a cukrot, a tojásokat, a citromhéját és a citromlevet. A kész tölteléket öntsük a tortaformába, a formát pedig állítsuk a sütőlapra.
  5. A süteményt süssük 20 percig, míg a töltelék meg nem szilárdul. Majd hagyjuk jól kihűlni, tálalás előtt pedig szórjuk meg porcukorral.
Narancsos kuglóf

narancsos kuglóf

4 személyre:
225 g puha vaj
225 g cukor
4 kettéválasztott tojás
425 g liszt
3 tk. sütőpor
csipetnyi só
300 ml frissen facsart narancslé
1 ek. narancsvirágvíz
1 tk. reszelt narancshéj
Öntet:
200 ml narancslé
200 g kristálycukor
  1. vajazzunk ki egy 24-26 cm-es kuglófformát.
  2. A vajat és a lisztet keverjük egy tálban habosra. Apránként adjuk hozzá a tojássárgáját, s keverjük jól össze a vajas keverékkel.
  3. Szitáljuk tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Apránként adjuk a vajas masszához, öntsük hozzá a narancslevet is, majd keverjük el benne a narancsvirágvizet és a narancshéját.
  4. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, s keverjük a masszába.
  5. A kész tésztát tegyük az előkészített formába, s 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 50-55 percig, míg a közepébe szúrt fémnyársra nem ragad rá semmi.
  6.  A narancslevet és a cukrot forraljuk fel egy lábasban, majd főzzük kb 5 percen át, míg a cukor teljesen fel nem olvad.
  7. A süteményt vegyük ki a sütőből s hagyjuk 10 percig a formában hűlni, közben szurkáljuk meg a tetejét, és kenjük meg az öntet felével. hagyjuk további 10 percig hűlni, majd borítsuk rácsra, s kenjük meg a maradék öntettel. Kínálhatjuk melegen vagy hidegen.
Epres tekercs
Epres tekercs
8 személyre
3 nagy tojás
125 g cukor
125 g liszt
1 ek. forró víz
Töltelék
200 g sovány túró vagy natúr joghurt
5 csepp keserűmandula-aroma
225 g apró eper
1 ek. pirított mandulaszirom és
1 tk. porcukor a díszítéshez
  1. Béleljük ki sütőpapírral egy 35x25 cm-es sütőlemezt. Tegyük a tojásokat és a cukrot tálba, forró víz felett verjük sűrű krémmé.
  2. Vegyük le a tálat a fazékról. szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a forró vizet, s keverjük össze. A tésztát kenjük a sütőlemezre, s 220°C-ra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, míg szilárd nem lesz.
  3. A piskótalapot helyezzük nagy darab sütőpapírra, s vele együtt csavarjuk fel. A tekercset burkoljuk konyharuhába, és hagyjuk kihűlni.
  4. A túrót és a keserűmandula-aromát keverjük a töltelékhez. Néhány epret tegyünk félre a díszítéshez,a többit mossuk meg, csumázzukki, és szeleteljük fel. a krémet tegyük hűtőbe.
  5. Hajtogassuk ki a piskótalapot, kenjük meg a túrókrémmel, és rakjuk rá az epret. Óvatósan, s immár a sütőpapír nélkül csavarjuk össze.Szórjuk meg porcukorral, s díszítsük a maradék eperrel.
Négerkocka
négerkocka
Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojássárga
25 dkg kristálycukor
10 dkg ráma
25 dkg rétesliszt
2 dl tej
2 dkg kakaó
1 csomag sütőpor
a tepsi kikenéséhez zsír és liszt
a tetejére:
4 tojásfehérje
25 dkg kristálycukor
a mázhoz:
2 evőkanál cukor
2 dkg kakaó
2 dkg vaj
Elkészítés:A tojássárgákat a cukorral, a sütőporral meg a puha margarinnal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kakaót, a tejet, végül beleszitáljuk a lisztet. Alaposan kikeverjük, és kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsibe töltjük. Forró sütőben tűpróbáig sütjük. Simára keverjük a cukrot a tojásfehérjékkel - ha van maradék fehérjénk, eggyel-kettővel szaporíthatjuk - és gőzön, habverővel kevergetve sűrűre, fényesre főzzük. A tészta tetejére simítjuk, és a sütőbe visszatolva a tepsit, nagyon kis lángon rászárítjuk az édes habot. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd az egészet bevonjuk csokoládémázzal, amelyhez a cukrot a kakaóval meg egy kevés vízzel simára keverjük, tovább kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, beledobjuk a vajat. Addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvadt, majd a tésztára öntjük. Szellős helyen addig hagyjuk állni, amíg a tésztára a máz rá nem száradt, majd kis kockákra vágva adjuk asztalra.
Császármorzsa
császármorzsa

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
5 dl tej
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg búzadara
4 tojás
2 evőkanál vaj
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
1. A mazsolát beáztatjuk. A tejet 3 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval felforraljuk. Állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a grízt, és kis lángon kevergetve megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.
2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat hozzákeverjük a grízmasszához. A tojásfehérjéből a maradék kristálycukorral kemény habot verünk, és ezt is a grízmasszához adjuk. A mazsolát kinyomkodjuk, és lazán a masszába forgatjuk.
3. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A vajat egy olyan serpenyőben, amit a sütőbe is be tudunk tenni, felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, betesszük a sütőbe, és kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
4. Villával szétdaraboljuk, porcukorral megszórjuk. Így is nagyon finom, de bármilyen lekvárt adhatunk mellé.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 9
Heti: 13
Havi: 10
Össz.: 32 817

Látogatottság növelés
Oldal: Desszertek
Versek , receptek - © 2008 - 2024 - bambelika.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »