Versek , receptek

„A mosoly, melyet küldesz, visszatér hozzád."


Töltött káposzta

Töltött káposzta


Hozzávalók : 40 dkg darált sertéshús ( esetleg fele marha), 30 dkg sertésoldalas, 10 dkg rizs, 8-10 db savanyúkáposzta-levél, 1kg szálas savanyú káposza, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, só, bors, pirospaprika, hagyma, 2 dl tejöl, 3dkg liszt. A darált húshoz hozzáadjuk a félig párolt hagymát, sót, borsot és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással vagy egy marék apróra vágott savanyú káposztával. 8-10 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk és a hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darálthúst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. Egy lábasban a zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük kevés paprikával és a vágott káposzta felét belehelyezzük. A csontokat vagy bőrös részeket is a lábas aljára helyezzük el. Rárakjuksorjában a töltelékeket, a sertésoldalast, a tetejét káposztával befedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és befedje, főzzük kb 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul.Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát, rá helyezzük a töltelékeket, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a feldarabolt oldalassal körítjük. A töltött káposztát előző napon is elkészíthetjük és másnap nagyon lassan , kevés víz hozzáadásával felmelegítjük. Nyáron házilag savanyított káposztából is készíthetjük. viszont ha télen nincs savanyú fejes káposztánk a töltelékkészítéséhez, úgy erre a célra használhatunk gyengén megforrázott, vastag ereitől megtisztított édes káposztaleveleket is.


Zöldborsóleves


zöldborsóleves


Hozzávalók:

1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 leveskocka
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
4 dkg száraztészta

Elkészítés:

1. A zöldborsót kifejtjük, megmossuk. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.
2. A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát kb. 1 liter vízben feltesszük főni, beletesszük a leveskockát, és lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.
3. Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük.
4. A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk. 

Paradicsomleves

paradicsomleves

Hozzávalók:
1 közepes hagyma nagyobb szeletekre vágva
2-3 evőkanál olaj
kb. 3-4 evőkanál liszt
egész bors
törött bors
350 g sűrített paradicsom
kb. 2 liter víz
savanyúságtól függően 2-3 evőkanál cukor

eperlevél tészta
a tetejére reszelt sajt és áttört fokhagyma

Elkészítés:

1.) Egy fazékban megmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott és nagyobb szeletekre vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk a liszttel, és kislángon zsemleszínűre pirítjuk.
3.) Lehúzzuk a tűzről, és ráöntjük a vízzel elkevert paradicsompürét.
4.) Csomómentesen elkeverjük, visszatesszük a tűzre, megszórjuk borssal, megsózzuk, megcukrozzuk. Megkóstoljuk, majd 5-6 perc alatt megfőzzük. 5.) Újra megkóstoljuk, mert a főzés során megváltozik a paradicsomleves íze! Szükség szerint utólag megsózzuk, vagy megcukrozzuk. 
6.) Míg a leves fő, egy kisebb, 2 literes lábasban vizet forralunk, sót teszünk bele, majd 10-12 perc alatt kifőzünk egy jó adag eperlevél tésztát. Leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a forró levessel tálaljuk. 
(Szerintem úgy a legfinomabb, ha a végén zúzott fokhagymagerezddel és reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk a levest. )

Rakott krumpli

rakott krumpli


Hozzávalók 4 személyre:

1 kg közepes szemű krumpli
6 tojás
10 dkg füstölt, paprikás kolbász
5 dl tejföl
2 tojássárgája
diónyi ráma
10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)


Elkészítés:
A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.


Tökfőzelék

tökfőzelék


Hozzávalók:

1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult)
1 kis fej hagyma
1 csokor kapor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál citromlé
2 húsleveskocka
4 evőkanál liszt
2 dl tej
4 dl tejföl

Elkészítés:

1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik!

3. A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot.

4. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom. 


Sárgaborsófőzelék

sárgaborsófőzelék


Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
1 húsleveskocka

liszt
olívaolaj
pirospaprika

Elkészítés:

A sárgaborsót feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a húsleveskockát, sót, a vékony csíkokra felszeletelt vöröshagymát, és puhára főzzük. A lisztből és az olajból világos színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk egy pici pirospaprikát. Hagyjuk kicsit hűlni, majd felengedjük kevés hideg vízzel és egy pici forró borsólével. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett a borsóhoz öntjük. Még pár percig főzzük, közben kevergetjük. Végül tálaljuk, akár füstlivel, de sült hús is illik hozzá.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 9
Heti: 14
Havi: 11
Össz.: 32 818

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
Versek , receptek - © 2008 - 2024 - bambelika.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »